Kvartersnytt – Sunday fun day!

Sunday fun day!

När detta lilla blogginlägg publiceras befinner jag mig i Malmö tillsammans med bästa Kulturcrew Kristianstad. Där har vi en härlig heldag där ungdomarna får träffa crew från andra skånska orter och tillsammans gå på workshops! Lyxigt värre! Som min kollega Emma berättade i tidigare inlägg, är Kulturcrew ett projekt där vi vill ge unga en chans att vara delaktiga i kulturen och få en större inblick i allt som händer ”behind the stage”, alltifrån första idén till all viktig planering, genomförande och efterarbete av ett evenemang. Kulturcrew finns som sagt på många andra orter runtom hela Sverige och visionen och syftet är att främja ung delaktighet i kulturlivet.

Jag och Nichole från Kristianstad Musikskola är handledare för Kulturcrew Kristianstad som just nu består av sju härliga tonåringar. Detta är tredje terminen vi är i gång och det blir andra gången vi som åker ner till Malmö, men för de flesta av ungdomarna är det första gången de får uppleva en fullpackad utbildningsdag.

Under vår Sunday fun day i Malmö kommer vi få chansen att arbeta praktiskt och kreativt med scenteknik, marknadsföring, presentationsteknik och konst. Workshopen konst är ny för i år – vad kommer vi få göra där tro? För att få reda på det och allt annat kuligt som ungdomarna hittar på ska ni följa KulturcrewKristianstad på Instagram.

Håll tummarna för oss att vi har tur med vädret (läs: Skånetrafiken).

Min roll som handledare för KulturCrew är bara en liten del av min tjänst som produktionsassistent. Jag jobbar annars till stor del med vårt biljettsystem och våra kundrelationer. Har du nyligen varit i kontakt med Kulturkvarteret angående reservlista för slutsålt evenemang, försvunna biljetter eller andra frågor för våra evenemang är sannolikheten stor att vi har kommunicerat via telefon, mejl eller på plats. Men jag kan rabbla vidare om mina andra varierande arbetsuppgifter i ett annat inlägg tänker jag. (Jag har alltid haft svårt att hålla mig kortfattad i skrift så låt oss gå vidare!)

Jag tänkte nämligen att jag skulle presentera lite av allt spännande som händer på Kulturkvarteret under vecka 42! Let’s go!

På tisdag slår vi upp dörrarna för lunch och hygge! Kom förbi! Just på tisdag är dagens lunch smarrig husmanskost med stuvad potatis – mums! Kartofflerna (som min farfar brukade säga) serveras med antingen isterband eller grönärtsbiffar. Yum nom! Du kan spana in Café & Bistros hela veckomeny på vår hemsida eller på våra sociala medier!

På onsdag är det äntligen dags för Live@ På Scen igen! Vi kommer få rocka loss med Iron Gauntlet, ett hårdrocksband ifrån Malmö, Ransakker, ett death-metal-band från Växjö och Latitude 56, ett punkband från Kristianstad. En fet kväll med massa skön rock blir det! Första bandet drar igång kl. 18.00 i Lilla Salen. Come one, come all! Och just det, fri entré dessutom!

Torsdag den 17 oktober börjar vi i litteraturens värld. Inne på stadsbiblioteket kommer Irmeli Romo hålla en föreläsning om Harry Martinsson. Under en timme ska vi få följa med ut i naturen bland nässlor, trollsländor och kosmos! Föreläsningen har fri entré. Bli kvar på Kulturkvarteret efter föreläsningen! Klockan 19 går nämligen Baskery på scenen i Lilla Salen. En systertrio som har energi som en hel orkester. Baskery släppte sitt femte studioalbum förra året, V: End of the bloodline som jag varmt kan rekommendera (Lyssna här!). Trion har haft många spännande samarbeten. De har bland annat varit förband till Robbie Williams och spelat på stora festivalen Glastonbury i Storbritannien. Systrarna har ett eget sound med influenser från folk, blues, country, rock – och punk! Folkig punk med banjo, vackra stämmor – jag tror bestämt att Harry Martinsson (eller i alla fall Moa Martinsson hade gett en stor tumme upp!) Läs mer om Baskery och boka här.

På fredag får vi ett besök av sångaren, musikern och låtskrivaren – Oskar Humlebo, mer känd som Moto Boy och även kallad – Romantikern med den makalösa rösten! Lilla Salen kommer fyllas med hans ljusa, vackra stämma och lågmälda pop. Nordisk melankoli har han tidigare beskrivit sin stil som. Kanske känner du igenom honom som The Cardigans turnégitarrist. Kanske har du sett honom på TV eller på en teaterscen, för ja, Oskar har en lång meritlista.

För bara någon vecka sedan släppte Moto Boy nytt album – Drown out the noise som Oskar själv säger är hans ”utan tvekan bästa album”. (Klicka här för att komma till albumet på Spotify.) Vi ser fram emot att vara bland de första som får ta del av hans nya låtar live. Men kanske vi även får höra någon av hans klassiker från debutalbumet som kom 2008. Om han till exempel kör Young Love tror jag allsång med skrålande känslor kommer att eka i Lilla Salen. Biljetter hittar du här.

Lördag eftermiddag erbjuder vi lokalhistorisk föreläsning och diskussion med Gustaf Hellström-sällskapet. Världen av igår: Europa, Kristianstad och Gustaf Hellström under årtiondena innan första världskriget. Vi reser tillbaka till slutet av 1800-talet och kollar närmre på Kristianstad ur ett europeiskt perspektiv. Fri entré i Lilla Salen. Välkommen alla historienördar och nyfikna!

 På kvällen den 19 oktober blir det Country Bonanza! Först ut blir Doug Seegers och Eva Eastwood som är ute på sin första gemensamma turné. Rockabillydrottning och en äkta country-karl som båda sedan länge har vunnit publikens hjärtan. Samarbetet mellan Seegers och Eastwood kom till stånd genom en ömsesidig respekt och beundran för varandras musik och nu finns deras album Seegerwood ute! Duon kommer bjuda på både gripande duetter och svängig rockabilly, och tillsammans får vi resa tillbaka till Sveriges 50-talsdansbanor såväl som Nashvilles bakgator. Läs gärna mer här!

Men kvällen är inte slut där! För alla er som älskar americana och country kommer även Portland-bandet Jenny Don’t and the Spurs! Res tillbaka till vilda västern för en livad kväll där rebellisk garagerock möter vintage country och honky tonk. I somras släppte bandet albumet Broken Hearted Blue” som väl speglar bandets bredd och alla olika influenser. De kommer bjuda på allt från energi-stinn och vild country till smäktande ballader med Patsy Cline-style. Det är med andra ord dags att damma av cowboyhatten, öva in några schyssta moves så ses vi lördagkväll! Tickets here!

Vi avslutar vecka 42 på bästa sätt – med folkmusik i vacker symbios med kammarmusik! Missa inte Nordic och Musica Vitaes konsert i Stora Salen på söndag eftermiddag. Nordic är ett av Sveriges mest stilbildande folkmusikband som efter många aktiva år fortsätter att utvecklas och beröra sin publik. Folktrion kommer tillsammans med Musica Vitae, Musik i Syds eminenta kammarorkester och en av landets främsta stråkensembler, bjuda in publiken till en fängslande konsertupplevelse.

Musiken från deras gemensamma album Nordic Symphonic får mig att tänka på frisk skogsdoft, barfotadanser på sommarängar och äventyr! Det är fullt med livsglädje, smittande lekfullhet och musik från vackra stråk- och stränginstrument. Lyssna och dröm dig bort här.

Under konserten får du dessutom höra helt nya Nordiclåtar, unika för denna turné, arrangerade för Musica Vitae av Mårten Sundén. Läs mer om evenemanget och boka dina favoritplatser här.

Wow, vilken vecka vi har att se fram emot!

Jag vill avrunda mitt inlägg med en liten blinkning och uppmaning. Även om du kanske inte känner till alla artister, musiker eller kanske inte ens genren eller musikstilen sedan tidigare så kan det bli en speciell upplevelse att leva länge på. Kanske var ditt nyårslöfte att prova på nya saker? Kanske behöver du något roligt att se fram emot nu när höstrusket börjar smyga sig nära. Mitt tips är då att våga testa. Upplev något nytt!

Bästa hälsningar,

 

Terese Bengtsson Hedendahl – produktionsassistent

Blogg

Kvartersnytt – Matilda in da house!

”Kulturkvarteret – det är Matilda, hallå ja, en sekund bara…” Detta går undan just nu! Jag befinner mig mitt i att bre 400 mackor till Kristianstads kommuns möte hos oss idag, samtidigt som jag filar på schemaläggningen inför november och mejlar med turnéledaren för att få klart vad Christer Sjögren och hans crew vill ha i sin loge. Mitt i allt detta ska jag nu också skriva mitt första inlägg för vårt nya koncept, Kvartersnytt. Efter att ha läst mina kollegors inlägg drabbades jag av lite skrivkramp – vad ska jag skriva om? Jag bestämmer mig för att bara köra på känsla och skriva precis det som snurrar i huvudet just nu. One take only! Om du har följt vår Instagram, så har du säkert märkt att det är så jag ofta jobbar. Det var ett tag sedan nu, så kanske är det dags för en Café & Bistro-takeover snart… men säg inget till kommunikatör Christoffer! 😜 Vem är då Matilda? Jag arbetar i det som vi kallar för Kulturkvarterets hjärta. Min titel är restaurangansvarig, men det säger lite om vad jag faktiskt gör under en arbetsdag. Jag rör mig (nästan) överallt i vår verksamhet. Har ännu inte bemästrat tekniksidan, men snart så… skämt åsido! Hur ser vecka 43 ut? Detta blir en liten avstämning för mig själv – vad har hänt och vad är på gång? Är vi redan halvvägs igenom höstterminen?! Som vanligt håller restaurangen öppet tisdag till fredag, och vi serverar stans godaste lunch! På onsdag kväll kliver Tengstrand upp på scenen i Lilla salen, spana in Helt Klassiskt – Per Tengstrand & Hana Mundiya När vi har konsert där öppnar vi upp restaurangen och förvandlar bistro och konsertsal till en enhet. Du kan välja att sitta och äta gott eller bara ta en drink – eller njuta av musiken på nära håll. Teknikerna Micke och Jonas ser till att jag kan höra musiken oavsett var jag befinner mig. Det är något speciellt med att jobba samtidigt som musiken flödar runt en.

Läs hela inlägget

18 oktober 2024

Blogg

OMSLAG: ANTON LINDEROTH

Efter att jag skickat in det första utkastet av det här inlägget sa mina kära kollegor att de saknade mer av mig i texten. ”Vi saknar lite mer av DIG” och ”Det behövs en större touch av Anton,” sa de. Hur gör jag det? Det fick mig osökt att tänka på Martin Kann, grafiker och allmänt snille som bland annat gjort omslag för Bob Hund. Inför bandets andra (eller tredje, beroende på hur man räknar) album fick han samma uppmaning av bandet efter ett ratat omslagsförslag: ”Kan du inte lägga in mer av dig själv i omslaget, Martin?”, var deras önskan. Resultatet blev en enorm bild av hans eget ansikte över hela skivomslaget. Omslaget prydde snart affischer över hela Stockholm och Sverige, och Martin Kann fick svårt att gå ut på stan utan att bli igenkänd. En bokstavlig tolkning av ”mer av dig själv”, om man säger så. Kanske borde vi göra något liknande här? En gigantisk banner med mitt ansikte, rakt över hela inlägget? Jag är dock inte helt säker på att det skulle leda till samma grad av igenkänning… För några veckor sedan, i samband med Kulturkvarterets Jubileumsfestival, fick jag möjlighet att intervjua Thomas Öberg och Jonas Jonasson från bob hund om deras bok Nybörjartur livet ut. Det var både utmanande och nervöst, men såklart också väldigt kul att få prata om Bob Hund med två personer som kan ämnet nästan lika bra som jag själv. En dag på jobbet är sällan den andra lik. Arbetet på Kulturkvarteret går ofta i ett rasande tempo, och jag är nog inte alltid så bra på att stanna upp och verkligen reflektera över allt vi gör. Veckorna rinner förbi, och plötsligt har vi genomfört ett helt gäng evenemang utan att hinna tänka på hur mycket arbete och planering som ligger bakom. Men nu, i samband med detta inlägg, då jag blickar bakåt och framåt, blir jag faktiskt både stolt och lite förvånad över hur mycket vi redan har hunnit med den här terminen – och vad vi har kvar att se fram emot. Inte minst nästa vecka, som ser ut att bli grym!

Läs hela inlägget

6 oktober 2024

Blogg

Möjligheter för unga att ta sig in i branschen och uppleva kultur!

Möjligheter för unga att ta sig in i branschen och uppleva kultur! Imagine, Live@På Scen, Kulturcrew & Familjelördagar! En liten del av mitt jobb går ut på att ge barn & unga möjligheter att stå på scen, testa hur det är att riva biljetter i entrén, presentera inför en publik, välkomna artister – det vill säga skapa utrymme för ung delaktighet i vår verksamhet.  Det ger mig så mycket tillbaka och jag lär mig alltid något nytt genom att förstå deras synsätt på saker och ting. Att få vara med och se hur dessa ungdomar utvecklas är helt enkelt en stor ynnest. Imagine är en av satsningarna vi jobbar med här på Kulturkvarteret för att erbjuda unga artister möjlighet att utvecklas genom att spela live, möta andra musiker och utveckla sitt musicerande genom aktivt deltagande i kreativa workshops!. Efter pandemiåren såg man en tydlig trend med fler soloakter än band som sökte sig till Imagine vilket man nog ändå får säga hörde till ovanligheterna innan pandemin. I år har vi Kick off för Imagine den 10 nov så känner du någon ungdom mellan 12-21 år  som vill utvecklas inom sitt artisteri är de välkomna att anmäla sig! En annan nyhet är att vi gör en Imagineturné tillsammans med Västra Götaland & Halland. På scen står Skåne/Kronobergs vinnare 2024 och tillika också vinnarna av riksfinalen av Imagine Sweden  – Bondesson trio tillsammans med Mannekin från Halland och Tidlös från Västra Götaland.  De tre banden ryms inom genrerna Jazz, Metal och Pop/ Rock och ni kan se den på scen mellan den 8-10 nov i Halland, Göteborg och Skåne. Live@På scen är en annan satsning vi har som handlar om att ge plats åt dem som vill stå på scen och som kanske har kommit steget längre än man har när man deltar i Imagine. Vi riktar oss till er som är lite mer etablerade och som kanske repar och repar och nu känner er redo att testa era vingar framför en publik. Det är fritt fram spela en låt eller flera och vi välkomnar deltagare i alla åldrar. I onsdags hade vi vår första Live@På Scen för denna hösten och det mynnade ut i en moshpit! Jag håller tummarna för att det inte var den sista här på Kulturkvarteret! Vi har även ett Kulturcrew tillsammans med Musikskolan här på Kulturkvarteret och det är en skara ungdomar mellan 12-15 år som träffas varannan onsdag. Bland dem finns förhoppningsvis några av våra framtida kulturarbetare eller i alla fall kulturbesökare. Under deras träffar förbereder och planerar dem tex evenemang men de förbereder även lokalen innan evenemanget börjar, lär sig ta emot artister och får lära sig en del om scenteknik och testa på hur ett mixerbord och scenbelysning fungerar. De får också följa med på utbudsdagar för att titta på konserter och teater & dansföreställningar. Vill man vara med i crewet anmäler man sig via vår hemsida. På våra Familjelördagar som vi gör tillsammans med Stadsbiblioteket erbjuder vi allt från sagoläsning och pyssel till föreställning och familjekör & så klart familjelördagsbuffé i bistron. Vår familjekör vill jag slå ett extra slag för eftersom det är så viktigt att låta barn utforska vad man kan göra med sin röst. I höst har vi tre lördagar med familjekör dit alla är varmt välkomna! 26 Oktober – 23 November – 21 December Vad händer då denna vecka när man öppnar dörrarna in på Kulturkvarteret – ja det får du se nedan men det är en blandning av lite allt möjligt! Vecka 40! Tisdag Vi startar veckan med Höstkonsert där Drottning Blankas tre årskurser med musikelever visar upp vad de övat på under en längre tid. Det blir musik på tre olika teman – Queen,  Kör / Soul och EDM-tema. Om nu det är någon som inte vet vad EDM står för så kan jag berätta att det är elektronisk dansmusik. Onsdag På onsdag har vi öppet för lunch fram till kl: 13:30 sen stänger vi för dagen för att förbereda  inför vad som komma skall på torsdagen då konferensen Spot on Food  tar vid och vi ägnar resten av dagen åt att möblerar om alla Kulturkvarterets utrymmen inför torsdagen.

Läs hela inlägget

27 september 2024

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.