Kvartersnytt – Bridgerton, kammarmusik och post-black metal.

Kammarmusik spelades ofta vid europeiska hov där aristokratin använde den som underhållning i mer intima och privata miljöer. Hovet efterfrågade inte bara storslagna symfonier och operor, utan även musik som kunde framföras i mindre rum (därav namnet ”kammarmusik”) för ett utvalt sällskap av kungligheter och adelsmän. Alla som har sett Netflix-serien Bridgerton vet att hovet och kungligheten följer strikta regler – både skrivna och oskrivna. Det är tyst under konserten; att prata, viska eller på annat sätt göra ljud anses oartigt. Applåder är tillåtna först efter att ett stycke är avslutat, och man bör vänta tills det verkligen är tyst innan man börjar, så att man inte råkar bryta en konstnärlig paus.

Med en blandning av humor och allvar skriver jag detta med glimten i ögat under kvällskvisten. Jag kan förstå att dessa regler kan verka avskräckande – man vill verkligen inte hamna i Lady Whistledowns skvallerbrev till aristokraterna! Därför har vi på Kulturkvarteret skapat en egen kammare: Café & Bistro. Här framförs kammarmusik av högsta kvalitet med både svenska och internationella musiker som förenar det nya med det gamla, traditionella med det experimentella. Det gemensamma för konserterna, i linje med traditionen, är närheten mellan musiker och publik, där alla blir en del av en gemensam musikalisk upplevelse. Vi hoppas detta skapar en möjlighet för dig att ta steget in i Lilla- och Stora salen för att njuta av musiken.

Men hur kan ett post-black metalfan som jag uppskatta kammarmusik? Musiken har fler likheter än man kan tro – intensitet, stämning, dynamik, ljudlandskap och atmosfär. Jag insåg detta själv när jag hörde det danska bandet Afsky framträda med akustisk gitarr, violin och cello. Det var verkligen det bästa från två världar. Det är också här jag passar på att nämna att hela denna text är subjektiv och personligt vinklad. Poängen är hur någon som lyssnar på skrik, skrot och bank också uppskatta Le quattro stagioni av Antonio Vivaldi lika mycket. Hur otippat det än är.

Därför skulle jag vilja passa på att tipsa om lite akter under hösten:

Söndag 20 oktober – Nordic & Musica Vitae

Lyriskt, svängigt och smittande lekfullt blir det då kammarorkestern Musica Vitae får smälta samman med Nordic – ett av Sveriges mest stilbildande folkmusikband. Nordics gnistrande, svängiga spelsätt ihop med Musica Vitae! Folkmusik och Klassisk musik blir ett under ett unikt möte i Stora Salen! Visste ni att Musica Vitae, förmodligen är Sveriges enda orkester som regelbundet spelar folkmusik?

Onsdag 23 oktober – Helt Klassiskt – Per Tengstrand & Hana Mundiya

En av världens främsta konsertpianister, Per Tengstrand, gästar Kulturkvarteret tillsammans med den amerikanska violinisten Hana Mundiya, en stigande stjärna på de internationella musikscenerna. Deras musikaliska resa började på Princeton University, där Per fungerade som mentor för kammarmusikgruppen och där Hana, som gruppens president, snabbt utmärkte sig. Nu möts de igen för en kväll fylld av storslagna musikverk, där vi får höra:

J.S. Bach: Chaconne d-moll för soloviolin BWV 1004
F. Chopin: Pianosonat nr. 2 b-moll ”Sorgmarschsonaten”

Paus

Anisa Dunphy: Kómmos
L.v. Beethoven: Sonat för violin och piano nr. 9 i A-dur ”Kreutzersonaten”

En kväll där virtuositet och djup musikalisk samverkan står i centrum.

Onsdag 6 november – Helt Klassiskt – Monbijoukvartetten

Monbijoukvartetten, bildad i Malmö sensommaren 2022, har redan gjort ett imponerande avtryck på den svenska musikscenen. Namnet ”Monbijou”, som betyder ”min juvel” på franska, hämtades från Monbijougatan i Malmö, där kvartetten först möttes och fann sin musikaliska gemenskap. Trots sin unga ålder har de redan kvalificerat sig till den prestigefyllda biennalen Ung & Lovande 2023, där de tog hem vinsten i finalen. Nu gästar de oss för att framföra ett inspirerande program:

Franz Schubert – ”Quartettsatz”, stråkkvartett i c-moll
Hanna Blomberg – Flyg!
Ludwig van Beethoven – Stråkkvartett op. 18 nr. 5 i A-dur
I. Allegro
II. Menuetto – Trio
III. Andante cantabile
IV. Allegro

Det här är en konsert du inte vill missa, där talang och passion möts i ett dynamiskt program som spänner över flera musikaliska epoker.

Tack för din läsning och för de här spontana tankarna!

Christoffer Larsson – Marknadskommunikatör

Nyheter

Kvartersnytt – Vecka 47 med Terese

Hej! Alright! Är du redo för en härlig liten sammanfattning av de evenemang som händer hos oss på Kulturkvarteret under vecka 47? Då så! Onsdag den 20 november bjuder bibliotekets personal in till bistroscenen för att tipsa om Höstens nya böcker. Fri entré och ingen anmälan krävs. Kom och drick en kopp varmt te (eller kaffe, om du nu föredrar det), fika eller mumsa på något gott från Café & Bistros meny och samla på dig tips och fyll på din ”TBR-pile”. Åh nej, vad är det för något farligt kanske du tänker. TBR-pile står för: to be read-pile. Alltså den högen med böcker som du planerar att läsa. Min TBR-hög, både fysiska böcker i bokhyllan och digitala på BookBeat är ständigt växande. Men det är så det ska vara, tycker jag! Kanske kan jag få något spännande tips till min bokklubb! Fredag den 22 november börjar vi med härlig afterwork-feeling tillsammans med musikeleverna från Furuboda! Ni är välkomna från klockan 16 till Café och Bistro där vi startar kvällen. Vi får se vilka sköna låtar Furuboda bjuder på den här gången. Det brukar bjudas på pop, soul, funk –golden oldies såväl som moderna hits. Det är fri entré men vi rekommenderar att ni bokar ett bord i Café & Bistro för att säkra er plats. Det gör du på e-posten bordsbokning@kulturkvarteret.com och de blir dessutom extra glada om de får veta vad som önskas att äta i förväg. Menyn kan ni kika på här! Klockan 20.00 eller ja, lite innan dess flyttar vi över till Lilla Salen! Och klockan åtta intar Ebbot & The Solar Circus scenen! Jag tror det kommer bli en riktigt go kväll att minnas länge! Det vill du inte missa att vara en del av! Herr Ebbot Lundberg är i en klass för sig. Hans musik är ofta psykedeliskt- och ibland jazzinfluerad rock och popmusik. Hans musik pekar gärna åt alla tänkbara riktningar och det tycker jag personligen gör en artist intressant. Kanske får vi höra ett par gamla låtar från hans tid i The Soundtrack of Our Lives, kanske någon tolkning från Så Mycket Bättre och förhoppningsvis musik från hans aktuella och gigantiska vinylprojekt – Beyond The Kybalion. Ebbots EP ”Sex Tracks in a Laxask” med hans tolkningar från Så Mycket Bättre är enligt mig riktigt, riktigt bra och för övrigt en härligt fyndig titel på en EP. Men det blir något så mycket mer om man tillför det visuella när det kommer till Ebbot. Att lyssna på hans tolkning av Bo Kaspers Orkesters Dansa på min grav är en sak – väldigt bra alltså. Men att också se hans framträdande i Så Mycket Bättre (kolla här om du vill) blir som sagt något mer. Därför tänker jag bara – wow, om vi då dessutom tillför känslan av att uppleva honom live – då, då kommer det bli så, så mycket bättre! Jag är själv riktigt taggad! Här kan du läsa mer och boka dina biljetter!

Läs hela inlägget

17 november 2024

Blogg

Kvartersnytt – Tystare än i väntrummet hos tandläkaren – då är det bra!

När jag var liten var jag vild, glad och älskade att vara fri, med en fantasi som var rimlig på mina villkor. Fick jag drömma mig bort var det alltid till en magisk värld där tid och rum var flytande, för så kan man också definiera här och nu. Musiken spelade en stor roll i denna magiska värld, för den tillåter en att känna, att låta känslorna finnas. Nu är jag inte liten längre – tyvärr – men fantasin, den frodas, och varje dag stiger jag in i ett hus där kreativitet och lust dominerar. Av detta förstår ni att det är ganska så tacksamt att få öppna dörren till Kulturkvarteret varje dag. Sedan jag började jobba här 2015 har jag och Helen, som är verksamhetschef, haft en gemensam önskan som vi jobbat för, och det är att låta barn i grundskolan få komma till detta fina hus – Kulturkvarteret – och få se en riktig konsertsal samt uppleva levande musik. Tillsammans med Kulturnyckeln och i samarbete med vår egen stråkorkester Musica Vitae blev det verklighet för första gången ifjol och nu har precis årets konserter avslutats. Denna vecka har vi haft 963 barn från grundskolorna i årskurs 2 i Kristianstad kommun som har hälsat på här hos oss och sett ”Min första orkesterkonsert” med ledning av Harald Leander! 963 stycken! Jag tycker det är coolt. Tänk att alla barn som är födda 2016 har varit med om samma upplevelse. De har alla fått samma verktyg för att förhoppningsvis – hoppas jag i alla fall innerligt – ta med sig något från denna konsert som gagnar dem framåt i livet. https://www.kulturkvarteret.com/wp-content/uploads/sites/3/2024/11/20241114_093213-1-1-1.mp4

Läs hela inlägget

15 november 2024

Blogg

Kvartersnytt – Vecka 46 med Helen!

Nu är vi snart i mitten av november och adventstider och juletider närmar sig med stormsteg, men ännu är vi inte riktigt där – även om jag själv är en stor älskare av advent och jul. Har både provat årets glögg och vågar jag skriva att även advents- och julmusik ljuder i mina öron redan…några av mina kollegor (nämner inga namn) tycker jag är lite väl tokig i just detta. Den här veckan som kommer har vi en helt underbar blandning! Massor av härligheter i helt olika genrer och för helt olika målgrupper, precis som vi vill att det ska vara. Allt från fördjupade samtal kring fake news till humor, kammarmusik, jazz, pop, föredrag, konferens och massa god mat varje dag. Behind the scenes planeras det nya konserter, nya biljettsläpp är på gång, programfolder ska tillverkas, granen ska upp, stolar ska städas, kablar ska viras och en hel massa annat ska vi också göra. Under veckan kommer alla elever i årskurs 2 i Kristianstad kommun genom Kulturnyckeln få möta deras första orkesterkonsert med den eminenta, inspirerande Harald Leander och kammarorkestern Musica Vitae som leder oss in i musikens förtrollade värld. När vi har turen att få ha Musica Vitae här hos oss kommer de på torsdag även bjuda in till ett möte med musikerna. Alla som vill komma är välkomna! Vi kommer få höra både musik men även få inblick i vilka dessa fantastiska musiker är. Tisdag bjuder biblioteket in till ett samtal kring ”Manipulation och lögn som politiskt vapen” med författaren och akademiledamoten Ingrid Carlberg i samtal med Roland Persson ordförande i GH- sällskapet.

Läs hela inlägget

10 november 2024

Blogg

Kvartersnytt – Evenemang, kommunikation och en gnutta galenskap.

Att vara marknadskommunikatör är ett jobb med så många lager  – ständigt är det nya biljettsläpp, artister, affischer, sociala medier-inlägg och annonser som ska till. Och nej, det är inte som att sätta ihop ett IKEA-kök där det bara gäller att hitta rätt skruv. Här talar vi om jonglering där varje projekt kräver en balans mellan tonalitet, design, kreativitet och tusen olika format (känns det som). Den här veckan har vi släppt ett flertal konserter, från internationella jazzsångerskor till svenska skådespelare som tagit steget över till musiken – vilket medför en hel del arbetsuppgifter som kräver både noggrannhet och en hel del… kreativ manövrering. Ta Helsingborgs Symfoniorkester, där dirigenten Andrew Manze och violinisten Ava Bahari ska lyfta Stenhammar och Sibelius för en publik som letar efter just det där lilla extra. Här är det vår uppgift att hitta en balans i budskapet – klassiskt men nytt! Sedan har vi Isabella Lundgren & Johan Lindström och deras album och konsert, What Cannot Be Told – en jazzupplevelse där varje inlägg behöver bära en lika stor känsla som musiken själv. Det ska planeras allt från sociala medier-inlägg till annonser som förmedlar rätt stämning och rullar ut enligt tidplan, lite som att jonglera känslosamma monologer med Google Analytics. Och så Oscar Stembridge, underbarnet som ska få sin publik att känna sig som om de missat hela sin ungdoms potential. Här handlar det om att skapa innehåll som är ungdomligt och digitalt engagerande – lekfullt men som samtidigt visar Oscars enorma talang. Att matcha en 16-årings energi och entusiasm när man själv börjar inse att man inte längre är särskilt ung och hip är en utmaning i sig! Och så har vi Peter Stormare. Här gäller det att förena hans skådespelartalang med hans passion för musik och hitta precis rätt ton för att locka både Hollywood-fantaster och country-älskare. Att få fram essensen av Från Arbrå till Hollywood utan att drunkna i hans internationella karriär är en typisk torsdagsuppgift. Lätt? Knappast. Roligt? Definitivt Vi har också släppt biljetterna till två föreställningar med Carl Stanley, som sålde slut på mindre än 24 timmar. Eller ja, nästan – det finns fortfarande några ströplatser kvar. Nästan lika magiskt som att vi får besök av magikerna och illusionisterna Labero och Pontus Lindman. Det kommer att bli en magisk vår!

Läs hela inlägget

3 november 2024

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.